Za srpske bogataše nema zime

Bez autora
Nov 16 2011

U vreme krize, kada većina brine kako da preživi, ima i onih koji kao da žive na drugoj planeti. To dokazuju najnoviji podaci o broju prodatih luksuznih aranžmana širom sveta, skupocenih automobila, čamaca i nakita. Društvo u zemlji se polarizovalo. Najviše je siromašnih, bogatih ima od pet do 10 odsto, a srednje klase gotovo da nema.Više od 80 odsto automobila prodaje se za gotovinu, dok su lizing i kredit zajedno zastupljeni sa samo 20 odsto. Samo ove godine, prodato je više od 500 "mercedesa", po 300 automobila "audi" i "be-em-ve", koji koštaju više od 100.000 evra.

Za srpske bogataše nema zimeMalobrojno imućno stanovištvo Srbije i dalje kupuje najskuplje automobile i ide na luksuzne odmore. Srednja klasa gotovo iščezla, više nema ni za vozila do 10.000 evra.

U vreme krize, kada većina brine kako da preživi, ima i onih koji kao da žive na drugoj planeti. To dokazuju najnoviji podaci o broju prodatih luksuznih aranžmana širom sveta, skupocenih automobila, čamaca i nakita. Društvo u zemlji se polarizovalo. Najviše je siromašnih, bogatih ima od pet do 10 odsto, a srednje klase gotovo da nema.

Više od 80 odsto automobila prodaje se za gotovinu, dok su lizing i kredit zajedno zastupljeni sa samo 20 odsto. Samo ove godine, prodato je više od 500 "mercedesa", po 300 automobila "audi" i "be-em-ve", koji koštaju više od 100.000 evra. Slabo se prodaju automobili do 10.000 evra - njihova prodaja pala je i do 40 odsto u poslednje tri godine. Najveći pad od čak 60 odsto beleži domaći "punto".

"Mala je poseta salonima. Ne možete nabrojati na prste ljude koji su ušli u salon da kupe automobil", kaže Miloš Petrović iz Udruženja uvoznika automobila.

Pored luksuznih automobila, domaće bogataše privlače i egzotična putovanja. Najčešći klijenti - sportisti i estradne zvezde, a sve je manje poslovnih ljudi.

"Danas smo imali primer kada je klijent tražio hotel na Maldivima. Nije bilo pitanje cene. Cena je između 15 i 20 hiljada evra, pa se samo bira između dva hotela - da li je lepši ovaj ili onaj drugi", ističe Dragana Jocić iz "Džambo travela".

Ekonomisti kažu da bogataši, od kojih su pojedini novac stekli na problematičan način, ulažu u nekretnine ili kupuju preduzeća.

"Zašto ne nađemo način kako da ih malo amnestiramo, a imamo koristi od njih? Veći deo njihovog kapitala je u stranim bankama na Kipru i u Holandiji, a oni ne mogu da ga vrate u zemlju, jer naš devizni zakon svako vraćanje novca u zemlju tretira kao prekršaj", ističe ekonomista Milan Kovačević.

Oni koji imaju para kupuju nakit i zlato, kao i nekretnine koje su pojeftinile, da bi se tako zaštitili od slabljenja svetskih valuta. Tako domaći bogataši prate svetske trendove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik